Ons goede doel

Wat is NET & MEN – kanker ?

Neuro Endocriene Tumoren (NET) zijn een betrekkelijk zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt uit cellen die in staat zijn hormonen aan te maken en af te scheiden. Er zijn verschillende soorten neuro-endocriene kanker.

Doch zijn deze zijn steeds zeldzaam omdat ze overal in het lichaam kunnen ontstaan.

Daarom is er een onderscheid in gradering in drie categorieën: NET graad 1, NET graad 2 en NEC graad 3.

Deze onderverdeling geeft informatie over het gedrag en de groeisnelheid van de tumor.

 

MEN is de afkorting van Multipele Endocriene Neoplasie. Bij deze erfelijke aandoening kunnen verschillende (multipele) gezwellen (neoplasie of tumoren) ontstaan in hormoonproducerende organen.

 

De Belgische Vereniging NET & MEN kanker :

De Belgische vzw NET & MEN Kanker is een vereniging voor patiënten met Neuro Endocriene Tumoren (NET) & Multipele Endocriene Neoplasie (MEN). Deze vzw wil praktische en psychosociale steun bieden aan patiënten en verwanten die met deze ziekte te maken krijgen.

 

Neuro-endocriene tumoren zijn weinig bekende en zeldzame tumoren, die vaak te laat worden gediagnosticeerd.

De symptomen van neuro-endocriene tumoren zijn weinig specifiek. Bovendien evolueren ze meestal langzaam en worden daardoor vaak verward met andere aandoeningen.

 

Één van de doelstellingen van vzw NET & MEN Kanker België is o.a. meer visibiliteit te geven aan deze ziekte, en bovendien tijdig een juiste diagnose mogelijk maken door kennisverspreiding over neuro-endocriene kanker.

Zebra ribbon:

Het zebra-ribbon is het symbool voor neuro-endocriene kanker. 

 

Wanneer men hoefslagen hoort is er meestal een directe associatie met een paard. Zeer zelden zal iemand direct een verband leggen dat het eventueel ook een zebra kan zijn. Bovendien zien zebra’s er vaak allemaal hetzelfde uit, terwijl elke zebra nochtans een uniek strepenpatroon heeft. Zo hebben ook NET & MEN tumoren een heterogeen karakter, en heeft elke patiënt een specifieke behandeling nodig.